Nederlands English 

Soorten pompen

Het selecteren van de juiste pomp is van groot belang. Het gebruiken van een verkeerde pomp kan namelijk resulteren in hoge onderhoudskosten, een korte levensduur van de pomp en een hoog energieverbruik. Door de vele soorten pompen kan het echter moeilijk zijn om de meest geschikte pomp te kiezen. De belangrijkste factor waarnaar gekeken moet worden is de omgeving waarbinnen de pomp wordt ingebouwd. Op deze pagina worden de functies van enkele bekende pompsoorten uitgelicht.


Waarop letten bij de selectie van een pomp?

Enkele algemene aspecten die van belang zijn bij het selecteren van de goede pomp zijn:


Zo ziet u dus dat het per situatie verschilt welke pomp het best geschikt is.


Welke soorten pompen zijn er?

Hieronder kunt u lezen over enkele veel gebruikte pomp soorten die ons assortiment rijk is.


Centrifugaalpompen

Een centrifugaalpomp werkt op basis van een centrifugaal kracht. Door middel van een draaiende beweging, aangestuurd door een waaier of rotor, wordt de vloeistof verpompt. Dit type pomp bestaat onder andere uit een elektromotor, waaier en een pomphuis. 

De centrifugaalpompen kunnen niet zonder vloeistof pompen (droog lopen), en kunnen om deze reden geen lucht verpompen. Echter zijn zij wel compact van formaat en leveren zij een gelijkmatige volumestroom.


Werkingsprincipe centrifugaalpomp

Werkingsprincipe centrifugaalpomp


Verdringerpompen

Bij de verdringerpompen wordt er onderscheid gemaakt tussen oscillerende- en roterende verdringerpompen. Bij dit eerste type wordt, om de zuig- en perskracht uit te oefenen, het verdringer lichaam heen en weer bewogen. Een roterende verdringerpomp verplaatst de vloeistof daarentegen door de pompelementen rond te draaien. 

Een verdringerpomp kan ingezet worden wanneer het niet meer mogelijk is om een centrifugaalpomp in te zetten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer er specifieke aanzuigcondities zijn, of er een wens is voor het nauwkeurig kunnen doseren.


Werkingsprincipe Verdringerpomp


Dompelpompen

Wanneer een pomp geheel wordt ondergedompeld in de te verpompen vloeistof, spreken we van een dompelpomp. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het leegpompen van een put. De pomp bevindt zich dan op de bodem van de put. Een dompelpomp is in dit geval in staat om de vloeistof omhoog te pompen tot de gewenste hoogte mits dit mogelijk is binnen het vermogen van de aandrijving en de druk druk die de pomp aankan.


Installatievoorbeeld dompelpomp

Installatievoorbeeld dompelpompLaat u informeren 

Zoals u gemerkt heeft zijn er veel verschillende pompen, die elk geschikt zijn voor een andere situatie. Op onze categoriepagina vindt u nog andere soorten pompen die wij bij IB Pompen aanbieden. Wij zouden u graag advies willen geven om op die manier tot de juiste pomp selectie te komen. Neem daarom gerust vrijblijvend contact met ons op!


Neem contact op