Wat is een centrifugaalpomp? Omdat de centrifugaalpomp een bekend begrip geworden is, krijgen wij deze vraag vaak gesteld. In dit artikel leren wij je graag zoveel mogelijk over de werking en toepassingen van dit type pomp. We kunnen in het algemeen stellen dat we van een centrifugaalpomp mogen spreken zodra de vloeistof axiaal via de waaier binnentreedt. Ondanks de vele verschillende constructiewijzen, is dit iets wat alle centrifugaalpompen gemeen hebben met elkaar.
Werking van een centrifugaalpomp
De pomp werkt, zoals de naam al doet vermoeden, op basis van centrifugale krachten waarbij de te verpompen vloeistof als het ware weg wordt geslingerd. De pompas, waar de waaier aan bevestigd is, wordt aangedreven door een elektromotor. Door de draaiende beweging van de waaier wordt de vloeistof hierdoor in een draaiende beweging omgeleid. Deze kracht zorgt ervoor dat een centrifugaalpomp een relatief hoge druk kan behalen. Om dit proces soepel te laten verlopen is er uiteraard wel een vloeistof nodig. Zonder een vloeistof kan de pomp niet functioneren. Voordat de centrifugaalpomp aangezet wordt, dient deze dus eerst gevuld te zijn met de te verpompen vloeistof.
Rendement centrifugaalpomp
Van iedere machine is het rendement de verhouding van het afgegeven vermogen in verhoudigen met het opgenomen vermogen. In formules wordt dit rendement aangeduid met het volgende symbool: η (eta). Om dit rendement van een pomp te achterhalen zou u dit zelf kunnen berekenen met behulp van de volgende formule:
In deze formule geldt dat:
ηP = pomprendement
H = opvoerhoogte van de pomp in meters
Q = het debiet in m³/h
p = dichtheid van de te verpompen vloeistof in kg/m³
P2 = stroomverbruik van de motor in kW
Toepassingen Centrifugaalpomp
Over het algemeen is een centrifugaalpomp in twee soorten situaties te gebruiken. Hierbij maken wij onderscheid tussen gesloten- en open pompsystemen. Bij die laatste moet de vloeistof naar een hoger gelegen reservoir gepompt worden. Een voorbeeld hiervan is een drinkwatersysteem. Bij gesloten pompsystemen kunt u denken aan koel- en verwarmingssytemen. Hierbij gaat het dus niet om een systeem met een vrije uitloop, maar blijft de vloeistof circuleren.
Welke pomp ben ik nodig?
Per situatie verschilt het welke pomp u nodig bent. In al onze jaren ervaring hebben wij vaak gezien dat er een pomp is geïnstalleerd die eigenlijk niet goed op die plek past. Dit resulteert in onnodige kosten en werkt niet rendabel. Om dit te voorkomen raden wij u aan om bij het kiezen van een pomp altijd even contact met ons op te nemen. Ons team van professionals staat dan graag voor u klaar om u te voorzien van vrijblijvend, passend advies!